B12 nedir?
B12 nedir? B12 vitamini kobalt minerali içerdiği için kobalamin olarak da anılmaktadır. Suda eriyen bir vitamindir. Vücutta depolandığı yerler ise karaciğer, böbrek ve diğer dokular olarak bilinir. Kaslarda, kan hücrelerinde, hafıza fonksiyonunda yani birçok önemli vücut işlevinin yerine getirilmesinde kullanılır.
B12 vitamini ne işe yarar?
B12 vitamini sinir hücrelerinin büyümesinde ve diğer hücrelerin tamir edilmesinde önemli görevler üstlenir. Protein oluşumunda da aminoasitlerin işlevlerini tamamlamalarına yardımcı olan önemli bir görevi vardır. DNA sentezi, sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesi ve sinir iletilerinin yapılabilmesi işlerinde de önemli görevleri bulunur. Yani vücudunuzun yerine getirdiği birçok işlevin düzenli şekilde yürümesini sağlamak için B12 eksikliği durumunun oluşmasını engellemek gerekecektir. Ayrıca kesin olarak kanıtlanmasa da Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azalttığı gibi düşünceler olduğunu da belirtmek gerekir. Sonuç olarak B12 eksikliği önemli problemler ile karşılaşmanıza ya da vücudunuzu yeterince koruyamamanıza neden olabilir.
B12 vitamini nelerde bulunur?
B12 vitamini nelerde var,
B12 vitamini hangi besinlerde bulunur sorularına en kısa cevap olarak kırmızı et, beyaz et, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta ve bazı kahvaltı gevrekleri olduğunu söyleyebiliriz.
Normal şartlarda yeterli miktarda B12 vitamini almak için kırmızı et tüketmek yeterli olacaktır. Karaciğer ve böbrek gibi sakatatlar da B12 almak için kullanabileceğiniz etkili yollar arasında sayılabilir. Bunların yanı sıra hayvansal kaynaklı diğer besinlerde de önemli miktarda B12 bulunmaktadır.
B12 vitamini nerelerde bulunur sorusuna cevap olarak kırmızı et ve sakatatların yanı sıra tavuk, balık, diğer deniz ürünleri de verilebilir. Ayrıca, süt ve süt ürünleri olarak isimlendirilen hayvansal kaynaklı besinler yani süt, peynir, yoğurt gibi yiyecekler de B12 vitamini almak için tercih edilebilir. Diğer bir hayvansal ürün olan ve protein yönünden de zengin olan yumurta B12 ihtiyacını karşılamak için gerekli yardımı almanızı sağlayabilir.
Mayalı soya ürünleri ya da deniz yosunu gibi besinler de az da olsa B12 içeren besinler olarak görünmektedir. Bazı kahvaltı gevrekleri de B12 vitamini yönünden güçlendirilmiş olarak tüketime sunulmaktadır. Görüldüğü gibi B12 vitamini için mutlaka hayvansal besinlerden tüketmeniz gerekmektedir.