Çocukların gelişiminde fiziksel gelişimin yanında psikolojik gelişimde önemli yer tutuyor. Unutmayın ki çocuğunuzda artık küçük bir birey. Yanında nasıl davranmanız gerektiğini veya neleri söylememeniz gerektiğini bilmezseniz çocuğunuzun psikolojik gelişimini etkilemiş olur ve ileride çıkabilecek sorunlara yol açabilirsiniz. Bu gibi sorunların olmaması için öncelikle aile içi iletişimin iyi olması gerekiyor.
Boşanma gibi bir durum söz konusu olursa çocuğunuzun psikolojisi daha kırılgan bir düzeye gelir. Böyle zamanlarda çocuğunuzun yanında karşı tarafı kötüleyecek sözlerde bulunmamalısınız. Bu tarz söylemler eşlerin boşanmalarından dolayı zaten bozulan psikolojisinin daha da kötü bir duruma gelmesini tetikleyebilir. Çocuğunuzu eskisi gibi güvenli bir aile ortamında hissettirmeniz çocuğunuz için faydalıdır.
Anne ve babanın yaşadığı stresler çocuğu da etkileyebiliyor. Çocuklardaki psikolojik savunma mekanizması yetişkinlere göre daha az geliştiğinden bu stresler çocuğunuzda davranış bozukluklarına neden olabiliyor. Uyku sorunu, anne babaya karşı gelme gibi durumlarda söz konusu.
Çocuğunuzun psikolojik gelişiminde onunla olan iletişiminizde çok etkili bir faktördür. Onunla olan iletişiminizin yaşına uygun bir düzeyde olması gerekiyor. Aksi takdirde çocuğunuz ve sizin aranızda iletişim kopuklukları meydana gelebilir.
Yakın bir zamana kadar ailede tek çocuk olmanın bencil, uyumsuz ve kardeşinin olmasıyla öğrenilebilecek tecrübelerden mahrum olarak yetişen bireyler haline geldiklerine inanılıyordu. Ancak son 25 yılda yapılan inceleme ve araştırmalar bunun aksini söylüyor. Tek çocuk olarak büyüyen bir birey ile iki çocuklu bir ailede büyüyen bireylerden daha geride olmadıkları ve hatta zeka gelişimi ve
başarı konusunda daha iyi oldukları gözlemlenmiştir.
Çocuğunuzu disiplin olarak iyi eğitmek ve terbiye etmek elbette sizin elinizde olan bir şeydir. Ancak bu disiplini sağlarken çocuğunuzun psikolojisini bozacak davranış ve söylemelerden sakının. Çocuğunun psikolojisi yetişkin bireylere göre daha bozulmaya yatkın olduğundan çocuğunuza bir şey öğretmek isterseniz bunu oyunlarla ve şakalarla onu gülme eyleminde bulundurarak öğretmeye çalışın.
Web Sitemiz:
http://basarinedir.com/başarı,
özgüven geliştirme,
beyin gücü,
motivasyon,
beyin gücü,
başarısızlık nedenleri